Spiekbrief Metriek Stelsel

Metriek

Langs de lengteschaal heet alles gewoon zoals het er staat (bijvoorbeeld “drie decameter”) – deze gebruik je om bijvoorbeeld een omtrek mee te berekenen, waarbij we ‘langs de lijnen’ lopen, en alle gemeten waarden bij elkaar optellen.

Bij de oppervlakteschaal heet alles ‘vierkant’ (bijvoorbeeld “zes vierkante meter”). De ‘2’ achter de afkortingen is een hint voor het aantal kommaplaatsen dat je moet opschuiven per stap, en komt tot stand door het vermenigvuldigen van een lengte met een breedte (2 ‘dimensies’). De ‘are’ en de ‘hectare’ worden vaak gebruikt in plaats van de termen ‘vierkante decameter’ en ‘vierkante hectometer’, maar in feite betekenen ze dus precies hetzelfde; handig om te weten bij het omrekenen!

Bij de inhoudsschaal heet alles ‘kubieke’ (bijvoorbeeld “zeven kubieke decimeter”) – dit komt van het woord ‘kubus’, en we gebruiken het om een inhoud te berekenen. De ‘3’ achter de afkortingen is een hint voor het aantal kommaplaatsen dat je moet opschuiven per stap, en komt tot stand door het vermenigvuldigen van een lengte met een breedte en een hoogte ( 3 ‘dimensies’).

De literschaal is ook een schaal voor inhoud, alleen schuif je op deze schaal slechts één kommaplaats op per stap (vergelijk ook eens de literschaal met de ‘kubieke’ schaal; je kunt daarop aflezen dat op beide schalen tussen een milliliter en een liter 3 kommaplaatsen zitten!). De inhoud van een kofferbak van een auto wordt bijvoorbeeld uitgedrukt in ‘liters’. Deze inhoudsschaal stop ook bij de ‘liter’ – we hebben het nooit over ‘decaliter’, ‘hectoliter’ en ‘kiloliter’, maar op de schaal bestaan ze wel.

De gewichtsschaal gebruik je (maar dat had je vast al geraden) bij het omrekenen van gewicht. Merk op dat er ook in deze schaal zeven stappen zijn, maar dat we er maar drie gebruiken. Die niet gebruikte tussenstappen verklaren namelijk wel waarom er tussen de ‘gram’ en de ‘kilogram’ drie kommaplaatsen zitten! Een ’ton’ tenslotte, is een term die we gebruiken voor ‘duizend (1000) kilogram’. Even opgelet: we gebruiken het woord ’ton’ ook bij geld, maar dan hebben we het over honderdduizend (100.000).

2 gedachten over “Spiekbrief Metriek Stelsel”

  1. Hoi Ufo, je hebt gelijk! Op facturen van leveranciers aan bijvoorbeeld kroegen staat de hoeveelheid bier in hectoliters genoemd. Aanvankelijk lieten we deze buiten beschouwing, omdat we hier op school niemand opleiden tot kroegbaas, maar er is zojuist een nieuwe syllabus verschenen met nieuwe rekeneisen, en het lijkt erop dat het schema aangepast moet worden. Scherp opgemerkt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *